Apróbojtorján

Az apróbojtorján virágának és levelének szárított állapotában enyhén barackos illata van. Virágos részét és alsó levélkéit használják fel. A 30-40 cm-es hajtásokat virágzás idején kell begyűjteni, majd száraz, hűvös helyen kiszárítani. Teát készítenek belőle, mely nem csak ízletes üdítőital, de jó légzőszervi-, epe-, máj-, és vesebántalmakra. A teához általában 1 teáskanálnyi szárított növényt forráznak le 2 deciliter vízzel, majd egy kicsit állni hagyják. Körülbelül 15 perc múlva fogyasztható, és ezt érdemes napi 2-3-szor megismételni.

Külsőleg kelések és gyulladások borogatására, valamint a torok öblítésére is használják. Ez esetben 2-3 teáskanálnyi szárított bojtorjánt forráznak le 1 deciliter vízzel. Ezután állni hagyják, leszűrik, majd a kihűlt folyadékkal borogatják a kívánt bőrfelületet.

apróbojtorján ülőfürdőÜlőfürdőként alkalmazva jótékony hatással van a reumára, valamint nők és kisgyermekek vizelettartási problémáira egy csésze teával elfogyasztva. Egy fürdővízhez körülbelül 200 gramm apróbojtorjánból készítenek főzetet. Egy lábfürdő esetében ennek a mennyiségnek a fele is elegendő.

Kenőcsöt is készítenek belőle, egy marék őrölt vagy apróra vágott, szárított apróbojtorjánt kevernek 250 gramm disznózsírhoz. Ezt főként visszérgyulladásra és alhasi fekélyek kezelésére használják.

Tinktúra is készíthető belőle, ez esetben 100 milliliter 38 %-os pálinkát öntünk 4 evőkanálnyi szárított párlófűre, majd 2 hét állás után leszűrjük és légmentesen sötét kis üvegcsében tároljuk.

Egyik legértékesebb gyógynövényünk, mindenkinek ajánlatos havonta 2-3 csésze teát fogyasztani belőle, vagy évente egy fürdővizet venni.Szemcseppként is alkalmazható különböző szemgyulladásokra.

Énekesek, énektanárok is szívesen alkalmazzák, hiszen jót tesz a hangszálaknak is. A hiedelmek szerint eltávolítja még a tüskéket és szilánkokat is a bőrből.

Alkotóelemei

Fő hatóanyagai a cserzősav, kovasav, flavonoidok, keserűanyagok, nyálka valamint illóolaj. Ezáltal összehúz, epeműködést szabályoz, étvágyat javít, vizeletet hajt, gyulladás gátló valamint antibiotikus hatása is van.

Érdekesség

Az apróbojtorján nem csak fizikai, hanem lelki panaszokra is megoldás lehet, ha valaki gondterhelt, rossz a közérzete vagy pszichés terhei vannak. Fogyasztása hozzájárul a kiegyensúlyozottsághoz, jótékony hatással van a közérzetre, és a konfliktusokat is könnyebben kezeljük.

Ilyen esetekben Bach-eszenciaként használjuk. Ez az elnevezés maga a terápia megalkotójának nevéből származik, aki Edward Bach homeopata orvos volt. A kezelés lényege, hogy az esszencia 100% természetes anyag, és a növények rezgéseit használja fel az emberek testének és lelkének javítására. Azoknak az embereknek ajánlják, akik kívülről nézve derűsnek mutatkoznak, ám több elnyomott problémával küzdenek.

Az apróbojtorján gyógynövénynek nincs mellékhatása.