Ha egyszerűen akarnánk mondani vannak jó és rossz műanyagok.
Egyesek teljesen veszélytelenek, mások viszont az emberi szervezetre káros anyagokat tartalmazhatnak. Ráadásul az ezekben tárolt élelmiszerek elfogyasztása egészségkárosító lehet. A megvásárolt élelmiszerek nagy hányadát műanyag csomagolásban visszük haza, a tejföl, a krémsajtok és a margarin műanyag dobozban, a mirelit termék zacskóban, a félkész ételek műanyag tálcákon, az üdítők és az ásványvíz műanyag palackban kerül a kosarunkba. Ám, a ránézésre egyforma csomagolás eltérő veszélyességi forrást jelenthet. Ezt pedig a 2003 óta hazánkban is kötelezően feltüntetendő műanyag dobozok és palackok alján található számok vagy rövidítések mutatják. A számokat a műanyag doboz, palack alján az újrahasznosíthatóságot jelző háromszögben kell keresni.
A számok egytől hatig terjednek és különböző polimertípusokat jelölnek.
1: PET – Polietilén-tereftalát
Hőre lágyuló műanyag, melynek olvadáspontja 210-270 °C. A napjainkban használt ásványvizes, üdítős, egyéb élelmiszer csomagolásra használt palackok zöme PET palack.
2: HDPE – Nagysűrűségű polietilén
Sok játékot készítenek belőle, mosószeres, tisztítószeres flakonok, sampon és még motorolaj flakonjai is ebből készülnek.
3. PVC – Poli(vinil-klorid)
Hőre lágyuló, éghető, kémiailag ellenálló, kemény műanyag. A harmadik legnagyobb mennyiségben gyártott szintetikus polimer, melyből csöveket és egyéb palackokat gyártanak. De készülhet belőlük kábelborítás, zuhanyfüggöny, ablakkeret, padlóburkoló, viaszosvászon terítő, linóleum, cipők és táskák is.
4: LDPE – Kis sűrűségű polietilén
Az LDPE-nek kisebb a szakítószilárdsága, viszont a hajlékonysága magasabb. Az LDPE-t szabadgyökös polimerizációval állítják elő és leggyakrabban fóliának, műanyag zacskónak szokták használni.
5: PP – Polipropilén
Ebből az anyagból készülnek a palackok, a tejfölös dobozok, a mustáros, ketchupos flakonok, műanyag edények, tálcák, kulacsok. Általában élelmiszeripari csomagolás, háztartási eszközök területén gyakori anyag, de gyártanak belőle járműalkatrészeket, kötelet, szőnyeget, ragasztószalagot, tartályt is.
6: PS – Polisztirol
Többnyire ez is csomagoló anyag és élelmiszer csomagolásra használják, de készül belőle eldobható pohár, tányér, evőeszköz, CD és DVD tartók.
A számozási rendszer 1988-ban legalizálódott az USA-ban és célja egyszerűen csak annyit szolgált, hogy a palackok újrahasznosítását megkönnyítse, mivel a műanyag szinte minden fajtája újrahasznosítható. Az összegyűjtött palackokból feldolgozás után általában ugyanolyan típusú termék készül és az élelmiszeriparban újra felhasználható csomagolóanyagokká válnak. Az ásványvizes és üdítőitalos PET palackokból a textilipar számára használható alapanyag is nyerhető. Így lesz például 27 darab másfél literes ásványvizes palackból egy polárpulcsi.
Míg a műanyag csomagolóanyagok az élelmiszeriparban alapvetően az ételek és italok biztonságos tárolását szolgálják, néhány típusnál előfordulhat, hogy az étellel vagy itallal érintkezve kémiai anyagok oldódnak ki belőle. Ilyen a PVC, a polisztirol csomagolású termékek (poharak, eldobható ételhordó edények és műanyag evőeszközök). Az ételek műanyag edényben való melegítésénél is körültekintőnek kell lennünk, mert ha az edényen szereplő jelölés szerint a műanyag mikrohullámú sütőben is használható, az csak annyit jelent, hogy sem elolvadni, sem szétesni nem fog.
Arra viszont semmi garancia nincs, hogy a melegítés során nem jutnak ismeretlen vegyi anyagok az ételünkbe.
A 2-es, 4-es és 5-ös számmal jelölt csomagolások, azaz a polietilén és polipropilén alapanyagú palackok és edények között nem nagyon találunk itthon visszaváltható darabokat. A kutatások döntő többsége azt mutatta ki, hogy ezeket használva nem jutnak rákkeltő és a hormonháztartást károsan befolyásoló anyagok az élelmiszerekbe.
Ha a háromszögben a 7-es szám van, akkor biszfenol-A (BPA) is lehet a műanyagban.
Sajnos egyelőre a PET-palackok nagy része szemétbe kerül, ahol talán ezer évig sem bomlik le. Figyelnünk kellene erre is! Törvényhozóknak, gyártóknak, forgalmazóknak és nekünk, fogyasztóknak is.