Visszahívott ásványvíz - ezt nem ajánlott inni

A NÉBIH 12-féle ásványvizet vont ki a forgalomból.

Az Aldi és a Lidl saját márkás, de külső beszállító által gyártott, vizei is lekerültek a polcokról ugyanis határérték feletti nitrition-tartalmat és Pseudomonas aeruginosa baktériumot mutattak ki bennük. Az üzletláncok, a hatóságokkal együttműködve vették le a polcokról az érintett termékeket, mert az ásványvíz fogyasztása némely esetben megkérdőjelezhető. A nitritionok jelenléte az ivóvízben fekáliás szennyeződésre utalhat, a határérték 0,1 mg/liter. Pseudomonas aeruginosa egy gyakori baktérium, ami megtalálható a talajban, vizekben, növényekben, állatokban és emberekben egyaránt, de jelenléte az ivóvízben semmilyen mennyiségben nem engedélyezett. Egészséges embereket ritkán betegít meg, betegséget olyanoknál okoz, akiknek valamilyen okból meggyengült az immunrendszere. Leginkább a cisztás fibrózisban szenvedő betegek tüdejének megfertőzéséről ismert, megtelepszik a betegek légutainak nyálkahártyáján.

A rendszeresen több ezer terméken elvégzett monitoring vizsgálatokon születtek olyan kifogásolható eredmények, amelyek nyomán több gyártó ásványvizéből is vettek bolti mintákat az élelmiszer-biztonsági hatóság szakértői és ezt követően az üzemeket is ellenőrizték. A baktériumok az üzemek vezetékrendszerében telepedtek meg, de szerencsére még nem szaporodtak el túlzottan, így nem okoztak megbetegedéseket – azóta a csőhálózatok fertőtlenítése megtörtént.

A Lidlnél és a Sparnál 2012. januárjában már több tétel,

a csányi székhelyű Aqua-Pet Italgyártó és Kereskedelmi Kft. palackozó üzem által gyártott, saját márkás ásványvizet kellett kivonni a forgalomból, mert a termékek a fekáliás szennyeződésre utaló coliform baktériummal voltak szennyezettek a Heves Megyei Kormányhivatal Állategészségügyi és Élelmiszer-ellenőrző Hatósága szerint. Ezekkel most is gond volt. A listán szereplő aldis Zafírt és a Mizsét a lajosmizsei Magyarvíz Kft. jegyzi.

Visszahívott ásványvíz

A nitritionok, szakértők szerint, úgy kerülhettek a vízbe, hogy a gyors és nagy mennyiségű vízkitermelés miatt vákuum keletkezett, így a talajból is beszivároghatott víz. Szerencsére egy cégnek általában több kútja is van, illetve a szennyezést okozó baktériumok filmszerű telepet képeznek a csövek belsején és csak időszakonként válnak le és kerülnek bele a vízbe. Bár, a mostani szennyezettség nem olyan mértékű, hogy egészségügyi veszélyeket jelentene, akinél mégis ilyen víz van az visszaviheti a boltba.

 

Mintavétel helye Ásványvíz megnevezése, kiszerelési egység Minőségmegőrzési idő Kifogásolás oka
1 One Euro Store Kft. élelmiszerüzlet Budapest II. ker. Retek u. 18. Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 04.04.2015. Pseudomonas aeruginosa 2 cfu/250 ml
2-3
Lidl Magyarország Ker. Bt. élelmiszerüzlet Hatvan, Radnóti tér 19. Saguaro Pannon-Aqua szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 22.05.2015. Pseudomonas aeruginosa 1,3*10 cfu/250 ml
01.05.2015. Pseudomonas aeruginosa 1 cfu/250 ml
4 86.sz. Aldi Hatvan Aquitas Zafír szén-dioxiddal enyhén dúsított ásványvíz 28.02.2015. nitrition-konc. 0,32 mg/l
5-6
Aldi raktár Biatorbágy Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 08.01.2016. Pseudomonas aeruginosa 2,6×10 cfu/250ml
Aquitas Zafír szén-dioxiddal dúsított ásványvíz 1,5 l 15.07.2015. Pseudomonas aeruginosa 1 cfu/250 ml
7, 8, 9

Aldi raktár Biatorbágy Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 02.12.2015. Nitrition-koncentráció 0,16 mg/l
Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 21.12.2015. Pseudomonas aeruginosa 1,0*10²cfu/250 ml
Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 25.12.2015. Pseudomonas aeruginosa 1,1*10 cfu/250 ml
10-11
Aldi raktár Biatorbágy Aquitas Zafír szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l víz 16.01.2016. Pseudomonas aeruginosa
Aquitas Zafír széndioxiddal enyhén dúsított természetes ásványvíz 1,5 l 28.05.2015. Pseudomonas aeruginosa 4 cfu/250 ml
12 Lidl Magyarország Ker. Bt. raktár Szigetszentmiklós Saguaro Mizse szénsavmentes természetes ásványvíz 1,5 l 22.01.2016. Pseudomonas aeruginosa 1,0*10² cfu/250 ml

A Pseudomonas aeruginosa kórházi körülmények között előforduló fertőzések egyik leggyakoribb és legveszélyesebb kórokozója.

Égett vagy másképp komolyan sérült bőrben is tenyészik. Gyakori baktérium, megtalálható a talajban, vizekben, növényekben, állatokban és emberekben egyaránt. Antibiotikum-rezisztens törzsei miatt nehéz ellene védekezni, de nem ez az egyetlen trükkje. Mikrobiológusok ugyanis nemrég felfedezték, hogyan bánik el ez a baktérium a riválisaival. Egy toxinszállító rendszerrel áttöri más baktériumok sejtfalát anélkül, hogy magát megsértené, így a támadás segít neki túlélni.

Többféle toxint termel, és a mérgeket különféle módon tudja az extracelluláris térbe juttatni. A Washingtoni Egyetem mikrobiológusai, Joseph Mougous, az egyetem mikrobiológia adjunktusa és kutatócsoportja felfedezte, hogy az egyik ilyen mechanizmus révén, a VI. típusú szekréciós rendszerrel (T6SS) lyukat üt a rivális baktériumok külső membránján, és mérgeket injektál azok periplazmájába. A Tse1 és Tse3 nevű fehérjék hidrolizálják a baktériumok sejtfalának peptidoglikánját. Miután a sejtfal tönkremegy, a sejt szétdurran, mint egy vízzel túltöltött lufi.

Azonban ennek a komplex bakteriális anti mikrobiális mechanizmusnak az ismerete sokkal kifinomultabb gyógyszerek kifejlesztésében is segíthet. Ha a tudósok gátolni tudják a szekréciós rendszert a Pseudomonasban egy újfajta antibiotikummal, ez az opportunista patogén már nem lesz képes áttörni az emberi testben lévő baktériumok normális, egészséges védelmi vonalát. (Forrás: mRNS.hu)

Nitrition. A húsok besózásához nátrium-nitritet használnak,

ez megakadályozza a baktériumok elszaporodását, és a húsban lévő mioglobinnal vonzó sötétvörös színt kölcsönöz neki. A nitrit viszonylag erősen mérgező. A húsokban csak 200 milliomod résznyi (ppm) nitrit lehet. A halálos dózis ember esetén 1 kg testtömegre vetítve 22 mg. Bizonyos körülmények között – ilyen például a főzés – a húsban lévő nitritek az aminosavak bomlástermékeivel ismert rákkeltő anyagokká, nitrózaminokká alakulhatnak.

A nitrit jelenlétét a Griess-teszttel lehet kimutatni és elemezni. A reakció során a NO2-tartalmú mintából szulfanilsav és naftil-1-amin hatására savas közegben mélyvörös azovegyület keletkezik. A nitritet számos baktérium képes ammóniává vagy nitrogén-monoxiddá redukálni. Oxigénhiányos környezetben a nitritből nitrogén-monoxid alakulhat ki, mely értágítóként viselkedik.  (Forrás: Wikipédia)

Végül pedig, az ALDI honlapján ezt találtuk:

Az élelmiszer-biztonság a nyersanyagok kiválasztásánál kezdődik, és a fogyasztók tányérján ér véget. Vezető diszkontláncként nagy a felelősségünk a fogyasztókkal szemben, és ennek szigorú minőségi normákkal és átfogó ellenőrzési rendszerrel teszünk eleget. Nem kerülhet polcainkra olyan termék, amelyet nem teszteltünk átfogóan és nem analizáltattunk laboratóriumban.

Annak érdekében, hogy a szigorú normák betartását az élelmiszer-biztonság és higiénia területein már a gyártásnál biztosítsuk, beszállítóinktól megköveteljük az International Featured Standards Food (IFS) szerinti tanúsítványt.

A fenti tanúsítások alapját nagyszabású minőségbiztosítási rendszer képezi, amely szigorú higiéniai előírásokat, valamint a teljes termék- és beszállítói láncon belül nagyfokú átláthatóságot biztosít. Az átfogó dokumentációs kötelezettségnek köszönhetően pontról pontra végigkövethető, mikor és hol került előállításra egy-egy termék. Valamennyi IFS-tanúsítással rendelkező vállalatot független intézetek ellenőriznek rendszeresen.

A biztonságos élelmiszerek arról ismerhetők fel, hogy a lehető legnagyobb mértékben mentesek minden nemkívánatos anyagtól. Termékeinket rendszeres mikrobiológiai, vegyi és érzékszervi ellenőrzéseknek vetjük alá. Beszállítóinknak már a termék bemutatásakor át kell adniuk a független intézetek teljes körű vizsgálati tanúsítványait. Ezt követően saját teszteléseket folytatunk le, és ezzel párhuzamosan ismét független szaklaboratóriumokat bízunk meg a vizsgálattal.

Ha a felülvizsgálat során akár a legkisebb okot is látjuk erre, optimalizációs intézkedéseket vezetünk be. Beszállítóinkkal közösen dolgozunk azon, hogy zöldség és gyümölcs termékeinkben a károsanyag-terhelést a lehetőségekhez képest a minimumra csökkentsük.

Úgy tűnik ezt csak egyszer teszik meg 🙁