Szigorítaná az EU a bioélelmiszereket, a bioélelmiszerek minősítési rendszerét, mert a Bizottság szerint a termékek egy része nem felel meg a fogyasztók által elvárt kritériumoknak. Az EU-módosítás érintheti az élelmiszer-összetevőket és tiltólistára kerülhetnek egyes aromák és színezékek is.

Úgy tűnik, hogy Magyarországon most ez az egyik legfelkapottabb hír, bár mi nem találtunk erre utaló külföldi cikkeket.

Ennek ellenére a magyar piac szereplői és „Általában a biomozgalom nem ért egyet azzal, hogy gyökeresen új uniós szabályozásra lenne szükség. Hiszen a jelenleg érvényben lévő szabályrendszer 2009-ben váltotta le a korábbit. A mostanihoz már jól alkalmazkodtak a szereplők, kezdjük megszokni” – nyilatkozta a Világgazdaságnak Roszik Péter a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. Roszik Péter szerint főként egyes ázsiai országokból származó termékek esetén lehetnek aggályok. Ezekben az esetekben valóban indokolt lehet a szigorítás. Már csak azért is, mert egyes területeken, például bizonyos egzotikus fűszerek esetén megkerülhetetlen az import.

Az EU szigorítaná a bioélelmiszereketA jövőben egy mezőgazdasági területen csak hagyományos vagy csak bioélelmiszereket lehetne majd termeszteni, ezzel az EU megakadályozná a kétféle termék véletlen vagy szándékos keveredését.

Változás várható a növényvédő szerek használatának ellenőrzésében is. Brüsszel szándéka az hogy, a növényvédő szerek szintje ne legyen magasabb a bioélelmiszerekben, mint a bébiételekben. Szigorítás várható továbbá a szárnyasok és a sertések takarmányozásában is.