XMM blog

Hogy az életminőség jobbá váljon.
Növények és szervek: a hasonlóság egyértelmű?
26
feb

Növények és szervek: a hasonlóság egyértelmű?

Sokaknak feltűnhetett már, hogy a ginseng gyökérnek emberformája van, vagy hogy egy sötétebb vörösbor a vért idézi és így tovább. Az egészséges életmóddal kapcsolatos számtalan irányzat között akad olyan is, amelyik szerint a hasonlóság egyáltalán nem véletlen.

Az egyes növények és szervek közötti hasonlóság nem véletlen.A ‘szignatúratan’ a középkortól a népi orvoslás fontos része volt. Füvészekhez és vajákos asszonyokhoz kötött alaptézise szerint a különböző zöldségek, gyümölcsök, gyökerek vagy virágok azoknak a testrészeknek a betegségeit gyógyítják, amelyekre emlékeztetnek. A szemproblémákat még az 1700-as években is szívesen kezelték a (hasznosságát már a nevében is mutató) szemvidítófűvel. Bár mára az orvoslás a puszta küllemen kívül alaposabb vizsgálatokat tesz lehetővé annak megállapítására, hogy melyik növénynek milyen pozitív hatása van a szervezetre, az alapgondolat a modern homeopátiától sem idegen – a fent említett ginsenget például az emberi test általános jó működéséért teszik felelőssé. Persze bizonyos esetekben az egyezések felismerése igényel némi fantáziát.

Talán a legegyértelműbb hasonlóság, amit mindannyian felfedezhetünk a biológiakönyvünk rajzai alapján, a vese és egy babszem között van. A vesebab szöveti vízben és rostokban gazdag hüvelyes, valamint kiváló B1- és K-vitamin, folsav-, foszfor-, magnézium-, valamint nátriumforrás. Lassan emésztjük meg, így a teltségérzetünk hosszan megmarad, ráadásul a cukorszintet sem hirtelen emeli meg. Magas az antioxidáns tartalma, ezen kívül jelentős mennyiségben található benne molibdén, vas és mangán. Ez utóbbi nyomelemnek köszönhető, hogy szervezetünk képes feldolgozni a szabad gyököket, illetve húgysavvá alakítani a purint.

Az egyes növények és szervek közötti hasonlóság nem véletlen.Az édesburgonya talán meglepő módon a cukorbetegség megelőzéséért és a vércukorszint kordában tartásáért felel, mivel magas béta-karotin tartalma miatt megőrzi a hasnyálmirigy jó állapotát. A gyömbér (ami formájában a gyomorra emlékeztet) a kínai orvoslásban az emésztés segítése és a hányinger elmulasztása miatt népszerű, görcsoldó, szélhajtó és gyulladáscsökkentő hatása van. Mivel hatékonyan pótolják a szervezet kimerült nátriumkészleteit, a hosszúkás zellerszárnak, rebarbarának és kínai kelnek köszönhetően a csontok erősödhetnek.

Az egyes növények és szervek közötti hasonlóság nem véletlen.A dió az agyműködéshez járul hozzá: három tucat neuro-transzmitter kialakulásában segít, amelyek a sejtek közötti kommunikációban fontosak. Kutatások igazolják, hogy a dió fogyasztása megelőzheti az időskori demencia kialakulását. A növények és szervek hasonlóságát a mosolygó szájat idéző banán is jól példázza, ami olyan proteineket tartalmaz, amelyek szerotoninná alakulva az öröm érzetéért felelősek, így javítják a hangulatunkat. A gomba számtalan tápanyagot és kevés kalóriát tartalmaz, a benne található esszenciális aminosavak miatt pedig összetételében hasonlít az állati fehérjékre. Egy szelet gomba a fülre emlékeztet, és mivel D-vitamint tartalmaz, jót tesz a fülben lévő apró csontoknak, porcoknak, amelyek a hangokat továbbítják az agy felé. A felkarikázott sárgarépa a pupillát és az íriszt idézi, és ha fütyülni nem is tanulunk meg tőle, a szem vérkeringését és működését javítja.

Az egyes növények és szervek közötti hasonlóság nem véletlen.Az avokádó és a körte a méhre vannak kedvező hatással. Mára már kutatásokkal is igazolták, hogy heti egy avokádó elfogyasztása kiegyensúlyozza a hormonszintet, ami megelőzheti a terhesség alatti elhízást, de akár a méhnyakrákot is. Sokan azt sem írják a véletlen számlájára, hogy az avokádó virágzásától a megérésig pontosan kilenc hónapra van szükség, akárcsak a fogantatástól a csecsemő születéséig. Egy olasz tanulmány arra mutatott rá, hogy az olívabogyókban lévő növényi olajok segíthetnek a petefészkek egészségének megőrzésében. Az emlőkre emlékeztető citrusfélék, a citrom, a narancs és a grapefruit a mell nyirokmirigyeinek egészségét őrzik, például segítik a csomók távozását. Úgynevezett limonoidokat tartalmaznak, amelyek laboratóriumi kutatások szerint megállíthatják az emlőrák kialakulását. A grapefruitnak igen magas a C-vitamintartalma, de a kalcium, a foszfor és a magnézium is az alkotóelemei közé tartozik, amelyek mind fontosak az emberi szervezet számára is.

Az egyes növények és szervek közötti hasonlóság nem véletlen.Hogy a férfi nemi szervek se maradjanak ki, az afrikai cseresznye kivonata a prosztatanagyobbodás kezelésére ajánlott, és a tesztoszteron plazmakoncentrációját is csökkenti. A füge (ami párokban nő és tele van apró magokkal) növeli a spermák mennyiségét és mozgási sebességét, valamint csökkenti a férfiak meddőségi kockázatát. Van, aki szerint a kagylók és herék között is látható a hasonlóság. Ezek a tengeri állatok a magas cink- és folsavtartalmuknak hála javítják a sperma minőségét.

Az egyes növények és szervek közötti hasonlóság nem véletlen.Egy szőlőfürt úgy fest, mint a tüdő léghólyagocskái, amelyek az oxigén véráramba juttatásáért felelősek. A friss szőlő nagy mennyiségű fogyasztása csökkenti a tüdőtágulás kialakulásának veszélyét, a magokban lévő proantocianidin pedig az allergia és az asztma tüneteit enyhíti. A vörös szőlő magja rezveratrolt is tartalmaz, ez a szívre és az érrendszerre van jótékony hatással. A vörösvértestekre kerek formájuk miatt hasonlító hagymaszeletek tisztítják az emberi sejteket (és a könnycsatornát). A paradicsom nemcsak piros, hanem a szívhez hasonlóan négy rekesze van. Mivel likopin van benne, hatásos vértisztítóként és vesetisztítóként tartják számon, plusz oszlatja a vértolulást is. A vörösbor szívre és vérre gyakorolt kedvező hatása már nem ismeretlen – számtalan diéta ajánlja napi egy pohár vörösbor elfogyasztását, mivel így sok antioxidánshoz juthatunk. Vérhígító, ezért megelőzi a rögök kialakulását, amelyek stroke-hoz és szívbetegségekhez vezethetnek.

Akár a növények és a szerveink közötti hasonlóság, akár a vitamintartalom alapján állítjuk össze étrendünket, az egészség felé vezető úton valószínűleg már az is jó kezdőlépés, ha szeretjük, amit megeszünk.