sport és masszázs

Azt mondják, minden valamennyire magát is fontosnak tartó sportoló napirendjének része kellene, hogy legyen a masszázs.

Nem csak a sérült sportgyakorlók számára kiemelt jelentőségű ez a folyamat, hanem minden sportot űző egyénnek hasznára válik. A teljesség igénye nélkül igyekeztünk összegyűjteni a masszíroztatás azon előnyeit, amelyek a rendszeres, de az alkalomszerűen testmozgást végzők számára is fontosak lehetnek. Miért érdemes masszíroztatni sportolás esetén? A masszázs segítségével csökkenthető az izomláz és az izomgörcsök, de a regenerálódást és a sportsérülések gyógyulását is kiválóan segíti. Nyugtató hatású, segíti a fáradtság leküzdését és a szervezet egészségügyi állapotát is fejleszti, ezáltal a sportkarrier meghosszabbításához is hozzájárul.

Testmozgás előtt vagy után alkalmazzuk a masszázst?

Mindkét időpontban előnyös lehet a masszíroztatás. Sportolás előtt bemelegítő hatású és teljesítményfokozó is egyben. Ilyenkor a masszőrök célja az, hogy a letapadt, görcsös izomtömegetek merevségét oldják, így növelve a terhelhetőségüket és az ellenállóságot. Továbbá izmaink rugalmasabbá válnak, így az izületek és izmok kevésbé lesznek hajlamosak a sérülésre és izomzatunk teljesítménye is növekszik.

Ha végeztünk a sportolással, a masszázs segíthet az izomláz csökkentésében, az izmok lazításában és a tejsav eltávolításában. Ha a masszázs sportolás után közvetve történik, akkor könnyebben regenerálódhatunk, emellett a salakanyagok és a tejsav eltávolítása is egyszerűbb lesz a szervezet számára, így az izomláz mérsékelhető. Ilyenkor érdemes minél több vizet inni, mert a vízben található ásványi anyagok, jótékony hatással vannak az izomzatra.

Sportolás után masszíroztatni kevésbé hatásos?

Dr. Ingo Froböse, a kölni Deutschen Sporthochschule sportrehabilitációs karának professzora szerint, az izmok legkorábban egy-két órával a testmozgás után, állnak készen a masszírozásra. Ilyenkor az izomzatnak van ideje „kipihenni magát” és a fokozott vérellátás a sporttevékenység után fél órával is megmarad. Ezért, ha közvetlenül a sporttevékenység után történik a terápia, akkor az inkább a bőr vérellátását segíti, mintsem az izmokét. A futók (különösen a hosszútávon versenyzők) számára, különösen ajánlott néhány órát várni masszíroztatás előtt, hogy elérhessék a lehető legjobb teljesítményt.

Önmasszírozás

A sportot űzők körében a sportgélek, -krémek, -kenőcsök és masszázsolajok használata általános gyakorlat. Itt is elkülöníthetünk masszázs előtt, illetve után alkalmazandó termékeket. A bemelegítő- és a regenerálódást szolgáló krémeknek is, közismert a jótékony hatása. A gyógynövényes (legtöbbször mentás), a vérbőséget okozó és a külön sérülésekre alkalmazandó krémek is hozzájárulnak a szervezet egészségügyi állapotának javításához. Ha önmagunkat masszírozzuk, az nyilván nem lesz olyan szakszerű, mintha mindezt szakember végezné, azonban a jótékony hatás ebben az esetben is megkérdőjelezhetetlen.

sportolás és a masszázs - XMM Xantos Mobil Masszázs