Mit tudunk tenni  a sportsérülés elkerülésének érdekében? Szükséges kívül-belül felkészítenünk testünket a behatásokra sportolás előtt, alatt és után. Az alábbi bejegyzésben összegyűjtöttük a leghasznosabb tippeket!

Törekedjünk az egészséges testmozgás mellett az egészséges táplálkozásra is!

Vigyünk be kellő mennyiségű folyadékot, lehetőleg tiszta vizet! Az ajánlott napi 2,5-3 liter folyadéknál nagy melegben vagy edzés után többet kell inni. Fogyasszunk elegendő vitamint, fehérjét és szénhidrátot! Sportolás kezdetét megelőző órában már ne együnk, mert az rosszulléthez vezethet! Ha csontozatunk nem elég erős,  jelentős túlsúlytól szenvedünk, vagy fiatal korban a gyors testmagasság és testsúlynövekedés megterheli a csontozatot, akkor célszerű kúraszerűen glükozamint szedni a porckopás, -puhulás elkerülése érdekében. A csonterőhöz emellett elengedhetetlen a kalcium és D-vitamin.

Bemelegítés előtt a sportolás során leginkább használat izomzatot bekenhetjük bemelegítő krémmel, ami az adott felület vérellátását serkenti. Ez azonban nem helyettesíti, csak segítheti a bemelegítést. Lassú kocogással, gimnasztikával, térdemeléssel, karkörzésekkel, fejkörzés, jogginggal melegíthetünk, de a bemelegítő gyakorlatok száma és variációja igen nagy, lényeg, hogy előkészítse az izmokat és a szívünket az elkövetkezendő megterhelésre.

A sportolás intenzitásától függően szükség lehet pár kör futásra levezetésként.

Ha hirtelen megállnánk intenzív testmozgás után, akkor kapkodva, lihegve vennénk a levegőt, kocogás közben azonban szépen le tudjuk nyugtatni a légzést.

Sportsérülés elkerüléseA megfelelő edzőcipő kiválasztása nagyon fontos, például kosárlabda játékhoz olyan cipő kell, amely fogja a bokát, nem csúszik, a légtalp tompítja az ugrás erejét. Ahol azonban a legfontosabb a cipő milyensége, az a futás. A futócipők könnyűek, jól szellőznek, eloszlatják a terhelést a talpon, meghatározott kilométerszám után le kell váltani őket, mert elhasználódott állapotban már nem biztonságosak. A bokát, lábfejet, térdet érő nagy nyomás miatt elengedhetetlen speciális és jó állapotban lévő futócipő használata.

Fontos, hogy izmaink ne legyenek lemerevedve, mert megnő a hirtelen mozdulatoknál az izomhúzódás, a sportsérülés kockázata. Nyújtást nem csak az edzés végén, de heti rendszerességgel végezhetünk önmagában is. Tinédzserkorban kiemelten fejleszthető az izmok és szalagok rugalmassága, később nehezebb, de nem lehetetlen. Az izmok tónusosabbá, szebbé válnak a nyújtástól, ezen felül meggátolja az izmok megrövidülését, amely nehéz mozgáshoz vezet.