A napból sok D-vitamin nyerhető.

Ugyan nemsokára belépünk az első tavaszi hónapba, a vitaminpótlásra még mindig nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen a vitaminhiány problémája sok embernél jelentkezik a téli szezon végére.

Ráadásul mostanában a szervezetben található kevés D-vitamin lett globális probléma. A napból sok D-vitamin nyerhető.Magyar Osteoporosis és Osteoarthrológiai Társaság (MOOT) reprezentatív felmérése szerint a gyermek- és felnőtt lakosság nagy része szenved D-vitaminhiányban, még a napsütötte országokban is. Ennek az az oka, hogy az emberek túl kevés időt töltenek napon, vagy ha mégis kint vannak a szabadban, akkor különböző fényvédőkrémekkel kenik be magukat, így a D-vitamin nem tud bejutni a szervezetükbe.

A D-vitamin tulajdonképpen olyan mikronutriens, amit a szervezet saját maga állít elő, így nem is annyira vitaminnak, sokkal inkább hormonnak tekintjük. A D-vitamin fényhatásra képződik a bőrben, innen a vér a májba, majd a vesékbe szállítja. A felhasznált D-vitamin legnagyobb része a bőr alatt raktározódik el és ultraibolya sugarak keltik életre. Ez az anyag alapvetően befolyásolja a vér kalciumszintjét, segíti a kalcium csontszövetekben való lerakódását. Két fajtáját ismerjük a D2-, valamint a D3-vitamint. A D3-vitamint a napfényből nyerjük, míg a D2-t táplálékok formájába juttatjuk a szervezetünkbe, ahol D3 lesz abból is.

A D-vitamin számos pozitív hatását ismerjük,

éppen ezért sokan szedik táplálékkiegészítőként önmagában vagy kalciummal, esetleg A-vitaminnal párosítva. Nagy szerepe van a csontok fejlődésében. Ha egy kisgyerek szervezetében kevés a D-vitamin, akkor a későbbiekben nem lesz elég erős a vázrendszere, de időskorban is nagyon fontos a csontritkulások és az azokból következő csonttörések elkerülése miatt. Gyógyító hatása van a pikkelysömörre, és a rák kialakulására is kevesebb lehet az esély azok között, akik megfelelően gondoskodnak a D-vitamin utánpótlásáról. A D-vitamin amellett, hogy egyensúlyban tartja a szervezet kalciumszintjét, segíti a sejtek differenciálódását, szerepe van az inzulin kiválasztásban, segít csökkenteni a magas vérnyomás rizikóját, és antidepresszáns hatása is van.

A D-vitaminhiány könnyen kialakulhat egy rosszul kiválasztott diéta, vagy túlságosan egyhangú étkezés miatt is. Klasszikus hiánybetegség az angolkór, ami gyermekeknél fordul elő leginkább és csontszerkezeti problémákat okozhat. Gyakori még a csontlágyulás is, ami viszont felnőtteknél alakul ki és izomgyengeséghez, törékeny csontokhoz vezet, de szívbetegség, cukorbetegség vagy akár a rák is könnyebben kialakulhat D-vitaminhiányos állapotban. A D-vitaminhiány vezethet akár gyulladásokhoz, ekcémához, izomgyengeséghez, autoimmun betegségekhez, de skizofrénia vagy akár depresszió is lehet a következménye.

Nemcsak a D-vitaminhiány, hanem a túladagolása is veszélyes lehet.

Mivel zsírban oldódó vitamin, így a felesleg elraktározódik. A túladagolás jelei lehetnek: fejfájás, viszketés, idegesség, vesekárosodás, hasmenés vagy székrekedés. Amint a túladagolás megszűnik, a tünetek is fokozatosan csökkenek majd. A túladagolás nem igazán gyakori jelenség, csak a napi ajánlott mennyiség 100-200-szorosa okoz tüneteket.

A halételekből sok D-vitamin nyerhető.A D-vitamin számos táplálékban megtalálható. A halfélék, a margarin, a tej és a tojássárgája mind tartalmazza természetes formában, de akár napi 10 perc napsütésben eltöltött idő is jótékony hatással lehet a szervezetünkre. A legnagyobb mennyiségű D-vitamint a bőrön keresztül, természetes úton a napfény által tudjuk magunkhoz venni.

A téli hónapokban ez azonban nem lehetséges, így a vitaminpótlást mesterséges úton kell megoldanunk. A gyógyszertárakban és drogériákban rengeteg fajtáját találhatjuk meg, mégis a gyógyszereknél nagyobb hatása van a D-vitamin tartalommal rendelkező krémeknek. Ezzel egyrészt megkíméljük az emésztőrendszert, másrészt pedig a bőrön keresztül a hatóanyagok 100 százaléka érvényesül, míg szájon át hétszer többet kellene bejuttatni, ugyanis az emésztőrendszeren keresztül sok hatóanyag lebomlik.

A D-vitamin hiányának elkerülése érdekében,

táplálkozzunk változatosan és egészségesen, étrendünk bőven tartalmazzon halételeket (főleg lazacot, tonhalat, tőkehalat, szardíniát), tejtermékeket. A téli időszakban is legalább 15 percet töltsünk a friss levegőn! Súlyos hiánybetegség, vagy szövődmény fellépése esetén pedig mindenképpen orvosi segítséget kell kérni.