Hogyan regenerálódnak a sportolók?

Az aktív sportolók számára több regenerációs módszer is lehetséges. Ezeket két nagyobb csoportba oszthatjuk. Megkülönböztetünk aktív és passzív regenerációt. Természetesen a mi működési területünkhöz közelebb áll a passzív regeneráció, ezért erről a témáról részletesebben is szót ejtünk.

 

Aktív regeneráció:

  •  kiegészítő sportmozgások (játékok),
  •  átmozgatások, maximum 50 százalékos terhelési szinttel,
  •  nyújtási gyakorlatok,
  •  jóga.

 

Passzív regeneráció:

  •  szauna/gőzfürdő,
  •  forró fürdő,
  •  jeges fürdő,
  •  masszázs,
  •  hideg-meleg váltott zuhany.

 

1. Szauna/gőzfürdő

Hogyan regenerálódnak a sportolók?Bizonyára sokan ismerik, milyen egy szauna vagy gőzfürdő. Minden egyes szauna-látogatás alkalmával érdemes 2-3 sorozatot végigcsinálni. Ajánlott 7-15 percet a szaunában tartózkodni. Utána javasolt egy hideg zuhany, majd 5-10 percre lefeküdni pihenni. Mindezek után ne felejtsünk el sokat inni, hogy pótoljuk a folyadékveszteséget!

2. Forró fürdő

Egy jó forró fürdőt fürdőolajokkal és -sókkal még élvezetesebbé tehetjük. Ezeket a boltokban könnyen beszerezhetjük. Az ajánlott fürdőzési idő 10-30 perc. Utána, sportolás esetén mindenképp tanácsos egy rövid hideg zuhany.

3. Jeges fürdő

Sportolók a jegesfürdőben (Ivanovic)Ezt az eljárást mind csapat, mind egyéni sportokban is gyakran alkalmazzák. 2-5 percet ajánlott a jeges vízben tartózkodni. A cél, hogy a testünkben a vérellátás erősen felélénküljön. A hideg hatására a testünk reakciója, hogy a vért a legfontosabb szerveink felé összpontosítja. Nem sokkal később a vér újra az egész testünkben eloszlik. Ettől a regenerációs idő jelentősen felgyorsul. Ezt a módszert inkább a bátrabbaknak ajánljuk. Egyéb alternatívája: a hideg zuhany.

4. Masszázs

Egy jó masszás mindig, mindenkinek ajánlott. Az egyetlen hátránya, hogy némi pénzbe kerül, kivétel, ha megkérjük a párunkat. De egy profi masszázs természetesen jobb és hatásosabb is. A cél, hogy az izomzatunkat ellazítsuk, a feszültséget feloldjuk, az anyagcserét és a vérellátást felgyorsítsuk és a csontjainkat, ízületeinket „helyére tegyük”.

5. Hideg-meleg váltott zuhany

A hideg-meleg váltott zuhany hasonlít a jeges fürdőhöz. A különbség csak az, hogy zuhanyzás közben a hideg és a meleg vizet váltogatjuk. Célszerű 1-2 percenként váltani és ezt legalább 3-5 alkalommal megismételni. Hasonló hatással van az izomzatunkra, mint a jeges fürdő.

Ezek a módszerek tehát nagyban elősegítik a regenerálódási folyamatot. Aki el akarja kerülni az izomlázat, a súlyosabb sérülésekből hamarabb fel szeretne épülni, vagy csak egyszerűen a másnapi edzésen ismét fitt akar lenni, annak ehhez megfelelő felépülési módszert kell alkalmaznia. Az említett regenerálódási variációk kitűnően alkalmasak ezekre a célokra. Aki rendszeresen odafigyel saját teste regenerálódására, aktív vagy passzív módon, az bizonyára jobban felkészült a megmérettetésekre, mint versenytársai. Nem csak a sportolók, hanem mindenkinek figyelmébe ajánljuk, hogy próbálják ki a fenti lehetőségeket!