Itt a tavasz, és hamarosan beköszönt a nyár is, egyre több friss hazai zöldség és gyümölcs jelenik meg a piacon, amelyek között többnek még zsírégető hatása is van.
A télen alattomosan felkúszott plusz kilókat mozgás mellett helyes táplálkozással könnyedén leadhatja az, aki odafigyel. Egy kis segítséget nyújtunk abban, melyek a leghatásosabb zsírégető zöldségek, amiket bárki könnyedén beépíthet a mindennapi táplálkozásba.
Spenót
Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt nagyon laktató. Emiatt segíti az emésztést, mérsékli a vércukorszint ingadozását, tehát nem tör rá senkire a farkas éhség egy órával az elfogyasztása után, és a falási roham megelőzhető. Rengeteg antioxidánst tartalmaz, ami a méregtelenítésben lehet nagy segítség a diéta során.
Folsav tartalma rendkívül magas, ami a vörösvértest képzésért felelős. Magas a magnézium- és lutein tartalma: előbbi az izomgörcsök megelőzésében, utóbbi a szemünk védelmében játszik fontos szerepet. Nyersen salátába, turmixba vagy főzelékként is fogyasztható, de mint minden zöldség esetében, itt is igaz, hogy hő hatására csökken a vitamintartalma. Magas az oxálsavtartama, ezért aki hajlamos a vese- és hólyagkőképződésre, annak mérsékelt fogyasztása ajánlott.
Cékla
Rendkívül erős antioxidáns és regeneráló hatása miatt sokak szerint csökkenti a rák kialakulásának kockázatát. A fogyókúrázók számára fontos információ, hogy gyorsítja az emésztési folyamatokat, és olyan klóros vegyületeket tartalmaz, amelyek segítik a zsírok lebontását.
Emellett sok, a szervezetünk számára hasznos vitamin is megtalálható a céklában, ilyen például az A-, B- és C-vitamin. Ezen kívül rengeteg vasat, nátriumot, káliumot, kalciumot és foszfort tartalmaz, ami mind hasznos nyomelem. Máj- és vértisztító hatása közismert, de a savtúltengés csökkentésében is segítségünkre lehet. Érdemes nyersen fogyasztani, készíthetünk belőle akár ízletes italt, de savanyúságként feldolgozva, pürésített formában, vagy salátába is kiváló.
Paradicsom
Amellett hogy nagyon jóízű és az egyik legegészségesebb növényünk, sokszínű a felhasználhatósága is, külsőleg és belsőleg egyaránt hasznos. A-, C- és E-vitaminban gazdag, magas antioxidáns tartalma révén jó méregtelenítő és vértisztító hatással bír.
Felgyorsítja az anyagcserét, így a zsírok távozását támogatja, ráadásul káliumtartalma is kiemelkedő. Nyersen vagy főzve is remek kiegészítője lehet étrendünknek. Salátába, zöldségturmixba, szószként vagy egyszerűen az omlett mellé kockázva minden étkezést feldob.
Uborka
Magas – 95%-os – víztartalma miatt (a maradék 5%-ot a rosttartalom teszi ki) kiváló vízhajtó hatással rendelkezik, ami elősegíti méregtelenítő szerveink, a vese és a máj tisztítását. A fogyókúránkra is pozitív hatása van, ha állandó kiegészítője az étrendünknek.
Igaz, nincs olyan kiemelkedő vitamin- és ásványianyag tartalma, mint a fentebb említett zöldségeknek, de C-vitamin tartalmát fontos megemlíteni. Lúgosító hatása van, emiatt ha gyomorégéssel küzdünk, az uborka csökkenti a tüneteinket. Gyulladásos betegségekben is segítségünkre lehet, belsőleg és külsőleg (például a napégette bőr megnyugtatására) egyaránt felhasználható. Saláta-alapanyagként, mártogatóssal fogyasztva, vagy épp az egészséges turmixba is jó választás a diéta alatt.
Fokhagyma
Fogyasztása pozitívan befolyásolja a zsíranyagcsere-folyamatokat. A rendszeres fokhagyma-evés csökkenti a koleszterinszintet, a vérnyomást, az érelmeszesedés kockázatát, sőt, a szív-, illetve az érrendszeri betegségek prevenciójára hosszú távon is érdemes fogyasztani.
Tisztító, fertőtlenítő hatása miatt nagyon jó méregtelenítő, támogatja az immunrendszer állóképességét. Tartalmaz A-, B-, C-, és E-vitamint, magas a foszfor és nitrogéntartalma, de találhatunk benne egyéb nyomelemeket is, mint a magnézium és a kálium. Bár legtöbben ételízesítésre alkalmazzák, ha megfázunk, egy kanál méz-fokhagyma kombinációt is megpróbálhatunk. Kár lenne kihagyni étrendünkből ezt a rendkívül egészséges és finom zsírégető zöldséget!
Káposzta
A káposztaleves diéta sokáig nagyon népszerű volt a fogyni vágyók körében. Nem véletlenül, hiszen nagyon alacsony a kalóriatartalma és rengeteg rostot tartalmaz, így serkenti az emésztést. Tele van antioxidánsokkal, és K-vitamin tartalma is magas. Bőségesen található a káposztában B6-vitamin, folsav, B2- és B1-vitamin, kalcium, magnézium, A-vitamin és kálium, kisebb mennyiségben pedig még cink, vas és mangán is.
Brokkoli
Könnyen emészthető és rengeteg, a szervezetünk számára hasznos tápanyagot tartalmaz. A benne lévő ásványi anyagok közül említésre méltó a kálium, a kalcium, a magnézium, a nátrium, a vas, a cink, a foszfor és a C-vitamin. Erről a zsírégető zöldségről is elmondható, hogy alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt rendkívül hatásos, ha súlycsökkentésről. A többi káposztafélével együtt jelentős szerepe van a rákmegelőző diétában. Főzve és párolva is nagyon ízletes.