A paradicsom, mint antioxidáns

A tavasz beköszöntésével együtt érkezik meg a paradicsom szezonja is.

Sokak szerint vitatott, hogy a zöldségek, vagy a gyümölcsök családjába tartozik-e, de legyen bármelyik is, fogyasztása mindenképpen egészséges. A paradicsom, mint antioxidánsA paradicsom amennyire finom, éppannyira bír jótékony hatással a szervezetünkre. Rendkívül gazdag tápanyagokban, és az antioxidáns likopinban. A likopin tulajdonképpen a paradicsom élénkpiros színéért felelős karotinszármazék, melynek egészségre gyakorolt hatásait folyamatosan vizsgálják, de azt már kimutatták, hogy egy sor krónikus betegség megelőzésében játszhat fontos szerepet. (Ilyenek lehetnek a prosztatarák, az időskori vakság, valamint különböző szívbetegségek.)

A Harvard Egyetem egy hat évig tartó kutatásában konkrét adatokkal támasztotta alá ezt az állítást.

Azoknál a férfiaknál, akik hetente legalább tíz alkalommal ettek paradicsomot vagy paradicsomszószt 45 százalékkal kevesebb eséllyel alakult ki prosztatarák, akik ugyanezeket az ételeket fogyasztották, de már kevesebb alkalommal (kb. heti 4-7-szer) azoknál a daganat kialakulásának kockázata 20 százalékkal magasabb volt. A napi likopinszükséglet átlagosan 3 mg/fő. Zsírban oldódó anyag, nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Túladagolási tünetet nem tapasztaltak. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, olívaolajjal fogyasztják.

A paradicsom csökkenti az ízületi panaszokat, képes lehet a köszvény és a gyulladásos betegségek kezelésére, könnyítheti az emésztést, csökkentheti a gyomorsavtúltengést, magas víztartalma által gátolhatja a vér besűrűsödését is, ráadásul remekül oltja a szomjat. Likopin tartalmának köszönhetően pedig segíti a szervezet zsíranyagcseréjét, szabályozza a sejtosztódást, erősíti az immunrendszert, illetve szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében is szerepet játszhat.

Ha valakinek fontos fiatalságának megőrzése, mindössze csak kis paradicsomokat kell ennie érte.

A likopin a bőrben található sejtekre is hatással bír, fiatalítja, erősíti és megvédi azokat. Ezen a téren mind külsőleg pakolásként, mind belsőleg alkalmazható. A ráncok megakadályozásán kívül, a zsíros, pattanásos bőrre is gyógyír lehet.

A paradicsom, mint antioxidánsNem is gondolnánk, hogy ez az ízletes növény még a másnaposság ellen is használható. Egy átbulizott éjszaka után a paradicsom csökkentheti a kellemetlen mellékhatásokat. A-vitamin és káliumtartalma tisztítja a vért és a májat, így ilyenkor egy pohár hideg paradicsomlé csodákra is képes lehet.

Fontos azonban odafigyelni arra, hogy a likopin nagyobb mennyiségben csak a természetes napfényen érlelt zöldségekben van jelen, így az üvegházban érlelt, valamint a sárgás, éretlen paradicsomban nincs elég belőle és kedvező hatásai ilyen esetekben csökkennek. Ráadásul az éretlen paradicsom nagyon veszélyes lehet, mert szolanint tartalmaz, ami mérgező és nagyobb mennyiségben bódító hatású.

Érdemes tehát paradicsomot fogyasztani, mert amellett, hogy finom, külsőleg és belsőleg is pozitívan hat a szervezetünkre, továbbá a likopinban nincs oxigén, így kémiailag egy stabil vegyületnek mondható, ennek köszönhetően pedig hőhatásra nem bomlik fel, így a paradicsom főzve is ugyanolyan egészséges, mint nyersen. Sőt, a hőkezelt paradicsomtermékekből 2,5-szer több szívódik fel az ember szervezetébe, mint a nyers paradicsomból.